Logo
Su  Tesisatı

Su Tesisatı nedir?
Su tesisatı temiz suyun kaynağından çıkarak bizlere ulaşmasını sağlayan bir tesisattır. Aynı zamanda temiz su tesisatını sağlayan bu borular temiz suyun kullanımının ardından kirli suyun da bu borular aracılığı ile akıp gitmesine yardımcı olmaktadır.

Atık suyun doğaya karışması için su tesisatına ihtiyaç vardır. Su tesisatının sorunsuz bir şekilde kullanılması için tesisatın doğru ve profesyonel bir şekilde döşenmesi gerekir. Banyo, tuvalet ve mutfaktan akan suyun bize sorunsuz ulaşması için su tesisatının eve düzgün bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.

Su Tesisatı Nasıl Döşenir?

Su, hayatımızı devam ettirmemiz için gerekli olan en önemli besinlerden biridir. Bilimsel olarak; Su molekül olarak bulunur. Her molekül, bir oksijen atomuna birleştirilen iki hidrojen atomundan oluşur. Bu, suyun kimyasal formülünün H₂O olduğu anlamına gelir.

Bir yapıda bulunması gereken ilk ve en önemli tesisat su tesisatıdır. Çünkü su olmadan ne temizlik ne de yemek yapılabilir. Ne de insanoğlu su olmadan yaşamını devam ettirebilir.

Su Tesisatı Kurulum Aşamaları Nelerdir?

1-) İç Tesisatın Döşenmesi

İç tesisat işleminde estetiğe ve suyun sorunsuz evlere ulaşmasını sağlamaya dikkat edilmelidir. Çünkü iç tesisat yenilenmesi oldukça zor bir tesisat biçimidir. Bu aşamada suların geçeceği borular takılır. Her eve sorunsuz suyun aktarılması için boruların kıvrımlı olmamasına dikkat edilmeli ve buna göre tesisat boruları planlı bir şekilde döşenmelidir.

Su boruları binaya döşendikten sonra suyun doğru akışının sağlandığından emin olunması gerekir. Daha sonra muslukla takılır ve iç tesisat aşaması burada sonlanır.

Ayrıca belirtmemiz gerekir ki iç tesisatın dairenin içinden görülebileceği ihtimali düşünülmelidir. Bu yüzden estetik açıdan güzel bir kurulum yapılması tavsiye edilir. Ayrıca kaliteli ve uzun ömürlü borular kullanılmalıdır ki zamanla su tesisatında sorunlar yaşanmasın.

2-) Beslenme Borusu Kurulumu

Beslenme borusu suyun kaynağından binaya yani bina içindeki evlere aktarılmasını sağlayan tesisattır. Beslenme borusu hattının bir diğer adıyla priz hattıdır. Dışarıdan bakıldığında görülmeyen bu su hattı yer altı kazılarak yapılmaktadır. Özellikle plastik boru kullanılarak üretilir. Kullanım ömrünün uzun olması için ise böyle bir tesisat gereklidir.

Suyun ana kaynağında oluşacak herhangi bir problem gün sonunda bütün binaya belki mahalleye yansıyacaktır. Bu yüzden tesisat işlemleri özveri ile gerçekleştirilmelidir.

Tesisatın yer altına döşenmesinin en önemli sebebi ise kış aylarında tesisat içerisindeki suyun donmasını engellemektir.

Gördüğünüz gibi su tesisatı yapılırken her ayrıntı titizlikle takip edilmelidir ve sorunsuz bir kurulum gerçekleştirilmelidir.

3-) Su Sayacı Takılması

Su sayacının ne olduğunu neredeyse hepimiz biliyoruzdur. Kullandığımız suyun metreküp bazından ölçülerek bize fatura olarak yansımasını sağlayan aletlere verilen isimdir. Su sayacında bulunan 3 temel element saat, musluk ve vanadır. Su vanası suyun taşması ya da boruların patlaması durumunda, ya da su tesisat kaçağı olduğu durumda suyun kapatılmasını sağlayan elemandır. Musluk ise su tesisatınızda bulunan suyun boşaltılmasını ve size ulaşmasını sağlayan aparattır.

Son aşamanın ardından su tesisat döşenmesi tamamlanır ve kullanıma hazır hale getirilir.